Bez dogovora o lokaciji za migrante u USK, u Polju postavljeni pristigli šatori

357
Bez dogovora o lokaciji za migrante u USK, u Polju postavljeni pristigli šatori

Bez dogovora o lokaciji za migrante u USK, u Polju postavljeni pristigli šatori

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić u četvrtak, 05. jula u Bihaću sa predstavnicima kantonalnih i lokalnih vlasti nije postigao dogovor o pronalasku objekta za smještaj migranata, koji na putu ka zemljama Evropske unije dolaze na  područje Unsko-sanskog kantona. Kako prenosi Federalna televizija, nakon višestanih razgovora između Mektića, premijera Unsko-sanskog kantona Huseina Rošića, gadonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića i načelnika Cazina Nermina Ogreševića, uz prisustvo ministra unutrašnjih poslova Anela Ramića, dogovor nije postignut. –Piše Radio Velika Kladuša

Prema Mektićevim riječima, lokalna zajednica mora odrediti prostor u koji žele smjestiti migrante, a Ministarstvo sigurnosti će infrastrukturu i objekte dovesti u red. “Ja sam ovdje bio prije mjesec dana i rekao sam da lokalne zajednice moraju odrediti lokaciju na kojoj će migranti boraviti. Mi danas nismo došli do tog dogovora. Evo možda će u Sedri biti smješteno oko 300 djece i žena. Gdje će ostali? Neka nam lokalne zajednice ponude objekte koje ćemo mi dovesti u funkciju i smjestiti migrante. Toga nemamo. Čak i kada smo pronašli lokaciju Agrokomerca, EU je odbila da finansira zbog blizine granice sa Hrvatskom. I trenutno nemamo nijednog drugog objekta u opticaju. Nikakvih opcija nemamo, osim te Sedre, iako je za mene Agrokomerc i dalje opcija”, rekao je Mektić. On je ponovio svoje ranije stavove da je Evropska unija kriva za migrantsku krizu i da bi ona trebala kontrolisati ove procese. Također, demantirao je nedavnu izjavu direktora Federalne uprave policije koji je u Bihaću izjavio da je većina migranata u BiH ušla preko zvaničnih graničnih prijelaza.

Prema riječima Huseina Rošića, održano je niz sastanaka lokalnih i kantonalnih vlasti sa predstavnicima državnih institucija, ali bez značajnijih pomaka kada je u pitanju ovaj problem. „Tražio sam od ministra Mektića da se rastereti Unsko-sanski kanton i jasno smo naglasili da smo protiv toga da hotel Sedra bude lokacija u koju će se smjestiti migranti, a takvog stava su i moje kolege gradonačelnici. Trenutno imamo oko 3.000 migranata u kantonu bez onih koji borave u privatnim smještajima što znači da je ta brojka i veća. Mi nemamo više strpljenja i ne možemo više to tolerisati. Nadamo se da će ministar Mektić prenijeti naše stavove Sarajevu i da će se poduzeti nešto kako bi se spriječili masovni dolaci migranata u naš kanton ili ćemo mi sami uzeti stvar u svoje ruke“, kazao je Rošić.

Unatoč sastanku koji je, kako je na kraju istaknuto, protekao bez konkretnih zaključaka i prijedloga rješenja, u Veliku Kladušu isti dan u poslijepodnevnim satima stigli su šatori za smještaj migranata kodhala Agrokomerca u Polju. Kako saznaje Radio Velika Kladuša, radi se o šatorima sa pratećom opremom za smještaj 280 migranata, koje je Vlada Republike Austrije, posredstvom Ministarstva unutrašnjih poslova, donirala Federalnoj upravi Civilne zaštite, kako bi se ublažile posljedice migracione krize u BiH.

Pripremne radove i postavljanje šatora u novom kampu u objektima Agrokomerca obavili su pripadnici Federalne uprave civilne zaštite. Glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač

Mektić je ranije za BHRT izjavio da će, zbog protivljenja stanovništva da migranti budu smješteni u prostorima Agrokomerca u Velikoj Kladuši, predložiti da smještaj bude organizovan u kompleksu bivšeg hotela Sedra u općini Cazin. Na njegovom sastanku sa zvaničnicima USK nisu prisustvovali predstavnici Velike Kladuše. Iz Kabineta premijera Unsko-sanskog kantona navode da su poziv uputili, međutim, sa druge strane, iz Velike Kladuše kažu da nisu pozvani na sastanak.

RVK

Facebook Komentari