O krađi glasova uglavnom se samo priča

312

Izgleda da ništa u BiH ne može proći bez problema i prevara, pa ni najobičnije glasanje. Bolje rečeno, glasanje izgleda i postaje najgori mogući vid prevare, zbog kojeg izgleda ispaštamo svi koji živimo u BiH.

Kako se bliže izbori u BiH, tako se pojavljuju pokušaji krađe na tim izborima. Oni koji su se spremili da kradu glasove spremili su se dobro i počeli na vrjeme. Iako se govorilo da se ovakva metoda već „primjenjivala“ u drugim mjestima u BiH, pa čak i u Sarajevu, stvar je otkrivena u Velikoj Kladuši.

Činilo se da je šema krađe jednostavna. Jedna naizgled obična firma za tehnički pregled vozila ADDA-PROMET kao dio indetifikacije vozila i vozača uzima osobni dokument (ličnu kartu ili pasoš). Ništa tu nije čudno, tako nalaže zakon. Međutim, taj dokument mora biti fotokopiran i ostaje u arhivi firme. Ni tu nema ničeg čudnog niti nezakonitog. Problem nastaje nakon toga.

Neko uzima taj dokument, odnosno njegovu kopiju i prijavljuje osobu koja je vlasnik dokumenta da želi da glasa izvan granica BiH. I to je zakonski moguće za građane koji žive u inostranstvu. Problem je, međutim, što oni koji ovako „glasaju“ su najčešće prijavljeni da žive u Lincu u Austriji, a veliki broj njih dolazi sa potpuno iste adrese.

Prevara dalje podrazumjeva da neko u BiH popuni glasačke listiće umjesto onih koji su navodno glasali iz inostranstva i priloži CIK-u u BiH kao glasove birača u Austriji. Takvih glasova, procjenjuje se, trenutno ima više od 600 i svi su za stranku SBB – Fahrudin Radončić. Njegovi kandidati u Velikoj Kladuši pripadaju nekadašnjoj grupaciji Pokrenimo Kladušu. Ova krađa, odnosno njen pokušaj prijavljen je CIK-u BiH, kao i SIPA-i i tužilaštvu.

Na žalost, kako je izjavio Rasim Kantarević, član Laburističke stranke, iako je prevara odmah prijavljena, od strane vlasti nema nikakve reakcije. Šta više, do sada je čak 95 građana (od kojih 68 prijavilo Laburističkoj stranci, ostalih 27 OIK-u) prijavilo krađu identiteta, ali i dalje se ne čuje nikakav odgovor ni od tužilaštva niti od CIK-a, koja je ovde najviše odgovorna.

Neki pokušavaju da sve prebace na Laburističku stranku, tvrdeći da je ona napravila ovakvu priču, ali takvim optužbama nema mjesta. Odakle Laburističkoj stranci kopije dokumenata koje su date jedino firmi ADDA-PROMET na tehničkom pregledu? I zašto niko nije provjerio adrese sa kojih, navodno, glasaju oni koji su prijavili glasanje izvan BiH? Tada bi se sigurno znalo da li je sve ovo „zakuhala“ Laburistička stranka ili ne. Na žalost, odgovora niti reakcije do sada nema.

Ukoliko ste nedavno obavili tehnički pregled u ovoj firmi, moguće je da ste i vi žrtva ove prevare. Najbolji način da to utvrdite je da provjerite na sajtu CIK-a da li ste prijavljeni za glasanje u inostranstvu. Ukoliko jeste, onda nećete moći da glasate u BiH, ali to takođe znači da su vaš glas iskoristili za svoje kandidate. U tom slučaju prijavite krađu identiteta tužilaštvu.

-Zapadna Bosna

Facebook Komentari