Pećani uspješno organizovali 10. Tradicionalnu Kestenijadu

1286

Pećani uspješno organizovali 10. Tradicionalnu Kestenijadu

U životu svaki čovjek ima uspomene koje ga podsjećaju na djetinjstvo. Miris dunje, cvjetanje voća u proljeće, miris rijeke i trave na obali. Mene je ove jeseni podsjetio miris pečenog kestena. Nakon što sam otišao iz Bosne taj miris vraća me u djetinjstvo ali i u domovinu koja nikada neće izaći iz srca. Zato je jesen za mene svake godine ispunjen nekom nostalgijom ali i sjećanjem, podstaknuto mirisom kestena koji tada dopire čini mi se iz svakog ugla.

Na našu sreću, postoji još mnogo ljudi koji se kestena sjećaju kao i ja. Neki od njih od toga naprave lijep događaj na kome ne samo da osjetimo miris djetinjstva i naše rodne Krajine, već se i upoznamo i družimo kao da smo kod kuće.

Taj događaj zove se Američka Kestenijada i već 10 godina organizuju ga Pećani. Međutim Kestenijada ne organizuje se samo u Čikagu već je do sada organizirana u De Moin (Des Moines) i Waterloo (Vaterlo) Američkoj državi Iowa (Ajova).  Ovaj put morao sam otići u Čikago da bih pojeo kesten mog djetinjstva.

Majstori gulaša i graha
Neki od organizatora

Organizatori su porjeklom iz stare mjesne zajednice Pećigrad. Oni koji su živjeli u Krajini znaju zašto se naglašava „stara“, a za one koji ne znaju evo objašnjenja. Nekada su mjesne zajednice Liskovac, Skokovi i Pećigrad pripadale jednoj mesnoj zajednici Pećigrad. Danas su to tri samostalne mjesne zajednice, pa kada kažemo da su iz starog Pećigrada to znači da dolaze iz ova tri mjesta. No, to nije ni važno. Važno je da su oni svi kao braća, složni i jedinstveni. Kod njih nema organizacionih odbora i predsjednika. Kada žele da nešto organizuju oni jednostavno sjednu i dogovore se ko će šta da radi. I to je to.

Takva organizacija vidi se u samom festivalu. Ipak, valja napomenuti ljude koji su učestvovali u organizaciji i koje svakako treba pohvaliti za ovaj divan dan:
Hasan Hadzić (Konobar), Senad Porčić, Suvad Porčić, Smajil Salkić, Enes Merdanović, Ado Sarajlija, Hasan Stulanović, Hasan Dizdarević, Eso Rizvanović, Ismet Hadzić (Truman), Safet Pandzić, Refik Nadarević (Šiljo), Arif Murtić (Zenga), Fikret Murtić i ostali sa stare mjesne zajednice Pećigrad.

Događaj je počeo još ujutru u 9:00 kada su prvi posjetioci, članovi Zavičajnog Kluba Zapadna Bosna došli. Dočekani hranom i pićem kako bi se osvježili od puta i pripremili se za dug dan koji ih čeka..

Hrane i pića nije nedostajalo. Bilo je roštilja, šnicli, kobasica i suhe menze, a od pića sokovi i flaširana voda, Heineken i Corona pivo, rakije Šljivovica (domaća) i Viljamovka Takovo (uvozna). Program u parku Schiller Woods zvanično je počeo u 11:00 kada su i ostali gosti pristigli. I za njih je bilo postavljeno izobilje hrane, uz navedeni roštilj, gulaš i grah.

Sve ovo služeno je potpuno besplatno. Bile su postavljene kutije za dobrovoljni prilog, pa je svatko tko je želio mogao svojom donacijom pomoći organizatoru, naravno na dobrovoljnoj bazi. Organizatori su samo gledali da se gosti lijepo provedu, bez osude gostiju, da li su priložili nešto ili ne.

Nakon toga, negdje oko podneva, započelo je ono zbog čega smo i došli. Založene su vatre i počeo je da se peče kesten. Organizatori su opet pokazali da znaju šta rade i da ovaj događaj organizuju veoma dugo. Kesten su služili u čašama od stiropora koji dugo drži toplotu, pa smo mogli u toplom kestenu uživati duže vrijeme.

Ne moram opisivati koliko mi je sve ovo bilo prijatno i toplo oko srca! Ponovo osjetim miris djetinjstva, onaj kesten ispred kuće i vreli zalogaj koji sam volio kao djete! Čini mi se da sam se makar na tren vratio u svoju Krajinu, u dane prije rata kada sam živio kao omladinac koji ni za kakve brige i rat nisam znao.

 

To, međutim, nije bio kraj ovom događaju. Žene koje su učestvovale u organizaciji, pretpostavljamm supruge, sestre, ćerke i uža famelija organizatora, spremile su i kolače da se zasladimo. U suštini organizaciju su vodili muškarci, ali bez pomoći nježnije strane naravno nebi bilo ovako perfektno odrađeno. Postavljale su stolove, služile hranu, pripremale lepinje, a možemo reći više nego ravnopravno učestvovale u organizaciji, kao i muškarci.

Sama organizacija događaja jeste bila na visokom nivou i one su u tome najzaslužnije i red je da ih posebno pohvalimo. Ipak, sigurno je da su se žene pokazale u najboljem svjetlu kada su u pitanju kolači. Vrijedi napomenuti da su svi kolači spremljeni na domaći krajiški običaj. Kolače su poslužile nakon jela i to je tek bilo za pamćenje. Nije se znalo koji je od kog ljepši i ukusniji. Pojeo sam više njih i sve ih pohvalio jer su to svakako zaslužile.

Nakon ručka i poslastica došli smo i do zabavnog djela programa. Muziku je pripremao Fiko Rizvić koji je kao DJ birao muziku, zabavnu i narodnu i tako uveseljavao veliki broj prisutnih ljudi. Fiko je bio i voditelj programa koji je najavljivao sve ono što će se dešavati i služiti.

DJ: Fiko Rizvić

Vrhunac zabave bila je i tombola gde si za samo $5 mogao dobiti make up (ženski), dvije ulaznice za koncert Dragane Mirković, putovanje u Las Vegas za dvije osobe ili $100 u kešu. Organizatori su se trudili da nema nikakvih sumnji u regularnost takmičenja, obezbjedivši osobe iz više gradova da izvlače brojeve. Nakon toga organizovana je i večernja zabava u sali kojoj ja, na žalost, nisam mogao prisustvovati i veoma mi je žao zbog toga.

Budući da je Zavičajni Klub Zapadna Bosna iz Sent Luisa (Saint Louis) najavio sličan događaj na lokalnom nivou za 13. oktobar tj. sljedeci vikend. Na taj način mnogi iz Sent Luisa će imati zadovoljstvo da prisustvuju sličnom događaju pa i oni koji ne mogu da putuju u Čikago, Vaterlo ili De Moin. Sada su organizatori iz Zavičajnog Kluba Zapadna Bosna na velikom iskušenju i zadatku da nešto slično organizuju i u Sent Louisu, pa da i nakon ovog događaja budemo zadovoljni kao i nakon posjete Čikagu.

Ovako zadovoljstvo i sjećanje na bezbrižno djetinjstvo iz Krajine bi trebalo da dožive svi koji jesu ili nisu tamo odrasli. Još jednom hvala organizatorima 10. Kestenijade u Čikagu i sve pohvale za organizaciju!

-Zapadna Bosna

Facebook Komentari