Prilika za mlade rukometaše da se edukuju i nauče nešto novo

265

Prilika za mlade rukometaše da se edukuju i nauče nešto novo

Golman rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Nebojša Grahovac odlučio je da ove godine pokrene akademiju. Iskusni golman zmajeva okupio je na Jahorini odličnu ekipu trenera, koju predvode magistar nauka Sanja Bajgorić, te bivši i proslavljeni bh. rukometaši Đorđe Stevanović, Edhem Sirćo i Bakir Buljugija. -Piše Oslobođenje

Gosti iz Borca

Kamp je počeo u prošli ponedjeljak i završava danas, a u toku naše posjete vidjeli smo odličan pristup trenera, osim rukometnog znanja djevojčice i dječaci su upijali znanje i o ishrani, kao i ponašanju na terenu i van njega.

– Želimo djeci da pomognemo u njihovom razvoju, kako fizičkom, tako i psihičkom, ali nećemo glumiti nikakvu agenciju, nego želimo da budemo prava akademija, koja će mladim rukometašima biti oslonac, ali i odskočna daska za budućnost, kaže popularni Graha.

Na njegovom kampu demonstratori su bili aktuelni i bivši reprezentativci Bosne i Hercegovine, ali i Francuske, te iskusni treneri, ali i profesori. Tako su se iz dana u dan u radu sa djecom izmjenjivali Vladimir Vranješ, Mirsad Terzić, Marko Panić, Fahrudin Melić, Benjamin Burić, Gregoire Detrez, Mario Blažević. Gostovao je i selektor seniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine Bilal Šuman, a s njim je stigao i Muris Đug, profesor na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj u Tuzli. Nije nedostajalo ni podrške iz Grahovčevog bivšeg kluba Borca, a na Jahorinu je stigao i Vladimir Branković, direktor banjalučkog kluba. Grahovac je izdvojio i nesebičnu i vrlo značajnu finansijsku pomoć bivšeg prvog čovjeka sarajevske Bosne i prošle godine člana Upravnog odbora visočke Bosne Nermina Salmana.

Sama organizacija kampa izgleda fenomenalno, a djeca su imala ispunjen program svaki dan, te se u svakom momentu znalo kakve su im obaveze. Djeca su bila prezadovoljna onim što su imala priliku da vide na Jahorini, ali i u dvorani Sportski centar “Pike” na Palama.

Osim dječaka i djevojčica iz cijele Bosne i Hercegovine, na kamp je pristiglo i nekoliko polaznika iz Francuske, ali i jedna polaznica iz Norveške. Jedna od njih je i Alma Hadžić-Andresen, koja je član norveškog kluba Levangera.

– Stvarno sam presretna i velika mi je čast što sam došla ovdje na Jahorinu, kako bih stekla dodatno znanje i napredovala u ovom periodu boravka na kampu. Uživanje je gledati kako velike zvijezde rukometa iz Bosne i Hercegovine dijele svoje znanje i iskustvo s nama, kazala nam je Alma Hadžić, koja je istakla da ima veliku želju da igra za reprezentaciju Bosne i Hercegovine u budućnosti.

– To mi je najveća želja u rukometnoj karijeri, istakla je mlada Alma.

Polaznik akademije je i Salih Pleh, mladi golman iz Goražda.

– Ovo je kamp koji svi mladi treba da probaju, jer se ovdje mnogo stvari može naučiti i dosta nedostataka se može “zakrpiti”. Imamo priliku da radimo sa vrhunskim rukometašima iz BiH i šire, mislim na gospodina Detreza iz Francuske, koji nam je stvarno mnogo pomogao u svom načinu izlaganja. Nadam se da će svi oni i dalje biti dio ovog kampa i da će i narednih godina prenositi znanje, istakao je Pleh.

Facebook Komentari