Saint Louis: 21,KT -“Nikad Više Informacija a Manje Rezultata”

3059

Nikad Više Informacija a Manje Rezultata”

Avgusta 1995. Krajišnici iz Velike Kladuše, nakon što su protjerani iz svojih domova, uputili su se gdje-koji po bjelom svijetu. Sve što su imali do tada nestalo je u plamenu i dimu rata. Svako je otišao na neku stranu, mnogi od njih, kojima i sam pripadam, završili su i u Americi. Sada, 23 godine nakon egzodusa, kao da će nestati i ono što je nakon njih ostalo – ime i uspomena koju sa sobom nose. I iako je teško u to povjerovati ne možemo a da se ne pitamo – ako se ugasi Krajiški Teferič šta ostaje?

Krajišnici koji su se naselili u Americi njeguju uspomenu na ovaj dan i pouke koji Krajiški Teferič nosi. Bilo je potrebno okupiti ljude koji žive u Americi koji su isto tako preživjeli egzodus. Osim toga, kada tako potresni događaji promijene živote ljudima, oni žele i da ostave uspomenu na njih svom potomstvu, kako bi pamtili i kada vinovnika događaja više ne bude. Tako je i ustanovljen Krajiški Teferič, miran i važan skup, koji je okupljao sve koji su željeli da obilježe ovaj dan.

Krajiški Teferič, održava se svake godine u drugom gradu u Americi, pod organizacijom Krajišnika iz tog grada i sa ciljem da se prepoznaju oni koji su pronašli spas u Americi nakon egzodusa i nakon što su morali pobjeći iz svoje zemlje. Posljednjih godina, međutim, stvari su pošle naopako i niko, pa ni sami “Organizatori 21.Krajiškog Teferiča”, više ne znaju kome da se priklone i kako da obilježe ovaj dan.

Ove godine će se po četvrti put organizovati Krajiški Teferič u Saint Louisu, nakon što su uspješno bili organizovani 2000, 2006 i 2012. godine u organizaciji Zavičajnog Kluba Zapadna Bosna. Ipak, 2012. godine, uporedo sa ZKZB Krajiški Teferič organizovala je i organizacija West Bosnia. Kako je ZKZB do tada imao posjećeno i uspješano organizirao Krajiškie Teferiče, ne vidimo drugi razlog za ovaj potez osim da umanji vrijednost tog događaja i smanji, broj posjetilaca. Ove godine prijavilo se i više organizacija koje su željele da učestvuju u organizaciji i izvođenju Krajiškog teferiča.

Razni su razlozi za to. Neki misle da suma koja se prikupi od donacija je velika i sve rade zbog novca, drugima odgovara brojnost i posjećenost Teferiča i planiraju da iskoriste za potrebe svojih organizacija i političkih grupa, dok treći doslovice planiraju da festival preimenuju i nazovu BIH Dani, čime bi potpuno narušili prvobitnu poruku i smisao Krajiškog Teferiča.

Najveću grešku prave oni koji se nadaju zaradi, jer novca nakon Krajiškog Teferiča ne ostaje mnogo samom organizatoru. Tačno je da organizator prikupi izvjesnu sumu novca od organizatora i učesnika, ali je takođe tačno da organizator ima velike troškove. Potrebno je obezbijediti sportska igrališta, prostor za učesnike, besplatnu hranu i piće i dozvole i tu zapravo i ne ostaje mnogo novca. Procjenjuje se da su troškovi Krajiškog Teferiča i preko $50,000.

Krajiški Teferič je veoma posjećen i preko 3000 ljudi,  prema procjenama, obiđe svake godine. Tako veliki broj ljudi podrazumjeva i značajnu finansijsku podršku od donacija ali i uticaj na emigrante iz Krajine i Krajišnike, što je dovelo do toga da više novih organizacija i grupa uzme učešće u organizaciji.

Kako bi spriječili ono što se dogodilo 2012. godine, a i da bi popravili organizaciju cijelog događaja, ZKZB ponovo pristaje da organizuje cijeli događaj, ali i priključuje ostale zainteresovane organizacije, čime bi se organizovao samo jedan Krajiški Teferič i posjetioci prisustvovali jednom događaju što je i prva zamisao organizatora. Prijavilo se tri organizacije kako bi, navodno, organizovale ovaj skup – NK Krajina, NK Krajišnik i West Bosnia skupa sa Zavičajnim Klubom Zapadna Bosna. Neki od njih su počeli da nameću svoja pravila  i time, ne samo da narušavaju organizaciju festivala i stvaraju konfuziju, već prijete da potpuno promijene smisao i poruke Teferiča.

Sve četiri organizacije pozvane su na dogovor koji je održan u junu ove godine, ali već tada je bilo jasno da NK Krajišnik i West Bosnia rade zajedno, a protiv ZKZB i NK Krajina. Tokom sastanaka oni su potpuno ignorisali ono što su prve dvije organizacije govorile i planirale, a zatim su nametali svoje ideje i potiskivali ostale. Kao rezultat, ZKZB i NK Krajina istupaju iz organizacije Teferiča i sa sobom vode i svoje simpatizere i članove. Ostaje pitanje da li će 21. Krajiški Teferič uopšte biti organizovan pod ovim imenom, ili će se preimenovati u BiH Dane, što će dovesti do potpunog gašenja Krajiškog Teferiča i promjene njegove namjene, a to je izgleda i bila namjera istim organizatorima.

Za primjer: Navodno je organizator izjavio, da ne želi postaviti bilo kakva obilježja koja podsjećaju na egzodus naroda Zapdne Bosne, ali želi ustupiti mjesto za utakmicu jednoj ekipi koja nosi obilježje ljiljan.

Isto tako čulo se na tim sastancima da se Krajišnicima zamjera upotreba simbola koji navodno simbolizuju rat i podjele u Bosni, iako ti isti Krajišnici prisustvuju događajima koji organizuju druge organizacije iz Bosne pod zastavom sa šest ljiljana za koje se zna da predstavljaju rat u Bosni. Pomenuti ljiljan jasno je vidljiv znak i na fudbalskim događajima organizovanim od strane ovih udruženja, a na tim utakmicama prisustvuju i Krajišnici, bez obzira na simboliku ljiljana na zastavi.

Da su problemi počeli vidi se i na FB stranici 21. Krajiški Teferič koja kao da i nema svoju pravu namjenu. Na njoj ima vrlo malo informacija o samom događaju ali i objašnjenju tog događaja i njegove prvobitne namjene i porijekla. Administrator je je navodnim dokumentarcem, koji je zapravo običan slide show sa muzikom u pozadini, dao nejasne i pogrešne informacije o tome šta ovaj Krajiški Teferič treba da predstavlja.

21. Krajiški Teferič registrovan je na ime pojedinca, tako da samo on može biti i administrator. Samo on postavlja sadržaj na stranicu i odlučuje šta će se naći na njoj. Iako stalno uključuje zainteresovane članove u grupu (ima ih preko 500), svaku objavu lajkuje svega nekoliko ljudi, ne više od 10. To govori o tome koliko članovi nisu upućeni u sve što se dešava i da ih sama stranica nije zainteresovala za sve što se dešava niti pruža sve informacije. Nikad više informacija o Krajiškom teferiču a opet, nikad više neistina i dilema o njemu i manje rezultata!

Sve ovo vodi ka tome da Teferič izgubi svoju organizaciju, da ljudi, zbunjeni, ne znaju da li da prisustvuju ili ne i konačno, da se cijeli događaj iz 1995. zaboravi a buduća pokolenja i ne znaju ko su Kraišnici i šta su preživjeli.

 

-Zapadna Bosna

Facebook Komentari