TRAGEDIJA: Smrtno stradao Islam Hušidić

5527

Vjest da je 56-godišnjak poginuo u tunelu u Gornjoj Austriji u novinama bila je tek jedna od mnogih iz crne hronike. Muškarac je poginuo u automobilu koji se sudario sa autom koji je vozio 21-godišnji mladić pod dejstvom alkohola. Kako je tunel bio djelimično zatvoren zbog radova i obilježen svjetlima i znacima za usporenu vožnju, svi učesnici u saobraćaju usporili su na njegovom ulazu. Mladić je pokušao da skrene u lijevu traku, ali se zanio, udario u ogledalo drugog automobila i onda u auto u kojem je bio 56-godišnji muškarac. Od silnog udarca vozač automobila, 52-godišnjak, preletio je na zadnje sjedište, dok je 56-godišnji Islam Hušidić, na mjestu ostao mrtav.

Za one koji su poznavali žrtvu iz ovog udesa ovo je mnogo više od saobraćajne nesreće. Radi se o Islamu Husidiću, velikom Kladuščanu i još većem humanitarcu kojeg poznaju i šire od njegove Velike Kladuše. Mnogi ga znaju kao velikog humanitarca. Organizovao je mnoge humanitarne akcije, pomagao ugroženima i prikupljao pomoć. Za svoj doprinos razvoju Velike Kladuše, ali i zaštiti kulturno-istorijskih vrednosti od Općine Velika Kladuša dobio je zahvalnicu ove godine.

Jedna od najvećih njegovih akcija bila je izgradnja vodenog mlina u Velikoj Kladuši, mjesto Slapnica. Ne samo da je bio glavni inicijator i pokretač te akcije, već je organizovao i prikupljanje pomoći i bio jedan od najvećih donatora mlina. Mlin je izgrađen i općini je predat zahtjev da se nazove „Mlin pod Kahvom“. Mlin je trebalo da sačuva i jednu tradiciju, ali da bude i lijep poklon Kladuši od njenih građana, pogotovo što je njegova izgradnja okupila sve ljude dobre volje i dobrotvore.

Djelo i uspomenu koju nam je Islam ostavio je „Mlin pod Kahvom“. Sada, kada je Islam ovako tragično nastradao, možda je dobro da se mlin nazove njegovim imenom. Tako bi se sačuvala uspomena na njega za sve generacije, a u isto vrijeme dala zahvalnost jednom velikom dobrotvoru i svakako velikom čovjeku. Ovim putem apelujemo i na Općinu ali i građane da se pokrene inicijativa oko promjene imena. Nagradimo Islama za njegov rad makar na ovaj skroman način.

RVK, -Obavijest o Dzenazi stradalog:

Dženaza polazi u subotu, 25. augusta ispred kuće umrlog na Hajratu – Mlin pod kahvom u 15:00h, a klanjaće se ispred džamije u Slapnici po dolasku, gdje će se obaviti i ukop.

Facebook Komentari